Društvo

Mинистарство одбране БиХ запошљава 2 000 нових војника

САРАЈЕВО - Министарство одбране БиХ ове и наредне године запослиће 2 000 војника, доби од 18 до 27 година, чиме ће се надомјестити војни кадровски дефицит, који ће настати због отпуштања 2 750 запослених којима почетком идуће године истичу уговори о раду.


Министар одбране БиХ Селмо Цикотић појаснио је да се запошљавањем нових војника не прави никакав проблем и да се тиме тржиште рада неће додатно оптеретити, већ да ће се стање на њему поправити.

Према његовим ријечима, намјера је да најприје буду запослени млади од 18 до 22 године.

Цикотић је навео да је Министарство одбране БиХ већ расписало конкурс за запошљавање 350 нових војника, а да је првенствено било планирано да у циклусима, свака четири мјесеца, буде примљено по 450 људи, све док и посљедње радно мјесто не буде попуњено.

"Већ сам добио приједог да повећамо тај број људи тако што ћемо ове и наредне године примити више од 2 000 људи", изјавио је Цикотић.

Он је навео да је припремљен програм збрињавања оних који ће остати без посла.

"Ове војнике ми заправо не отпуштамо из радног односа. Њима, једноставно, због старосне доби неће бити продужени уговори о раду. Морамо прихватити да се практикује нови концепт војне професије. Више се не успоставља радни однос. Сада имамо професионалце који се ангажују по основу уговора", појаснио је Цикотић и додао да људска и морална обавеза спречавају да ти људи буду остављени на улици.

Према његовим ријечима, неки од отпуштених војника биће постављени на мјеста подофицира, други ће бити збринути као цивилна лица у Оружаним снагама БиХ, док ће неки бити именовани за официре.

"За неке од њих настојаћемо да обезбиједимо неку врсту транзиционог периода, односно покушаћемо их задржати док не дођу квалитетно обучени људи", нагласио је Цикотић.

Министарство одбране БиХ је за војнике који буду дефинитивно отпуштени обезбиједило такозвани НАТО траст фонд путем којег ће добити одређене отпремнине и ново запослење.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog