Svijet

Бан Ки Мун позвао на хитну акцију против климатских промјена

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је данас свјетске лидере да предузму хитну акцију у борби против климатских промјена ради "будућности човјечанства и планете Земље".


Бан, који обилази норвешки арктички архипелаг Свалбард, изјавио је да у региону можда неће бити леда за 30 година уколико се наставе садашњи климатски трендови.

Он покушава да добије подршку за свеобухватни споразум о ограничавању емисија штетних гасова на самиту УН у Копенхагену у децембру. Овај споразум наслиједиће Протокол из Кјота, који истиче 2012. године.

"Желио бих да привучем пажњу свијета ради хитне акције коју треба предузети у Копенхагену. Немамо много времена за губљење", рекао је Бан новинарима током пловидбе норвешким бродом.

Он је додао да арктички лед нестаје брже него глечери у осталим дијеловима свијета, због чега убрзано ишчезава рефлективни бијели покривач који спречава да Земљини полови упијају већу количину Сунчеве енергије.

Научници наводе да ће, уколико лед на Арктику нестане, тамнија вода испод његове површине упијати више соларне енергије, што ће убрзати климатске промјене.

Неки научници вјерују да је планета већ прешла границу са које нема повратка, и да до 2050. године леда на Арктику преко љета више неће бити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog