Svijet

Туркменистан гради базу на обалама Каспијског језера

АШХАБАД - Туркменистан планира да изгради морнаричку базу на обали Каспијског језера, изјавио је предсједник те централноазијске земље, Гурбангули Бердимухамедов.


База ће бити изграђена у лучком граду Туркменбашију у циљу „ефикасне борбе против кријумчара, терориста и свих других снага", рекао је Бердимухамедов војним званичницима.

Заједничка база морнарице и обалске страже биће опремљена са два наоружана брода, док број патролних чамаца, који ће такође бити наоружани, није прецизиран.

Туркменистанска обалска стража располаже са 16 патролних чамаца и 700 људи, што је мали остатак совјетске Каспијске флоте коју је углавном преузела Русија.

Богате резерве нафте и гаса у Каспијском басену у жижи су надметања Туркменистана, Ирана, Азербејџана, Казахстана и Русије од времена распада Совјетског Савеза.

Туркменистан и Азербејџан се споре око већег броја налазишта нафте и гаса тако да се ова одлука Туркменистана тумачи као знак да ће та земља бранити своје интересе.

Напетост у региону умањује изгледе за изградњу Набука, гасовода којим је планирано да се туркменски гас преко Азербејџана и Турске допреми у Европу, заобилазећи Русију.

Туркменистан је, после Русије, највећи произвођач природног гаса на територији бившег Совјетског Савеза.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog