Društvo

Сједница економско-социјалног савјета РС

БАЊА ЛУКА - Због тешког стања у привреди Републике Српске у наредном периоду неопходан је социјални дијалог, а у рјешавање постојећих проблема у привредним гранама, осим Владе РС, синдиката и послодаваца, морају се укључити и ресорна министарства појединачно, поручено је са данашње сједнице Економско-социјланог савјета РС.


На данашњој сједници је договорено да се састанак социјалних партнера на којем би се расправљало о побољшању мјера Владе РС за ублажавање негативних ефеката евјетске економске кризе и појединачној помоћи предузећима одржи у наредних десетак дана.

"Стање у РС још није алармантно. Влада РС је својим подстицајним мјерама и свему што чини зауставила даљу рецесију и својим корективним мјерама одржава постојећи ниво запослености", рекао је новинарима министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић након сједнице Савјета у Бањoj Луци.

Он је нагласио да социјални партнери морају активније дјеловати управо због чињенице да се могу очекивати и веће посљедице свјетске економске кризе по привреду РС.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да је у овом тренутку у РС око 7 000 радника проглашено технолошким вишком, да су штрајкови активни у 25 предузећа, те да међу 6 000 споразумних прекида радног односа који су потписани у првих шест мјесеци ове године има злоупотреба.

"Од 25. до 27. маја ове године 250 радника фиктивно је запослено у Творници расклопне опреме у Источном Сарајеву и истог тренутка када су потписали уговор о раду на неодређено вријеме послодавац им је дао и споразумни прекид уговора о раду", рекла је Мишићева.

Она је истакла да се у више од 35 одсто предузећа у металској индустрији крше основна радничка права односно да плате касне више од три мјесеца, да се не уплаћују доприноси и да се не поштује четрдесеточасовна радна седмица.

Предсједник Савеза синдиката РС је нагласила да синдикат за превазилажење постојећих проблема предлаже да се изнађу средства и да се посредством програма Завода за запошљавања РС стимулише запошљавање оних радника који већ имају 20 и више година радног стажа, а који су сада остали без посла.

"Много је већа корист да ти радници раде, него да годину дана користе накнаду Завода за запошљавање и да након тога остану на улици. Од њиховог новог запослења корист ће имати и локална заједница, буџет и сви грађани РС", рекла је Мишићева.

Предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала РС Ранко Милић рекао је да Влада РС и синдикат врше велики притисак на послодавце да одрже постојећи ниво запослености.

Он је нагласио да је око 1 000 радника у РС остало без посла зато што су послодавци угасили дјелатност којом су се бавили, али да се заправо ради о преласку у илегалу, те да предузећа и радници настављају да раде на црно.

На данас одржаној сједници Економско-социјалног савјета РС расправљано је и о закону о цијенама и закону о здравственој заштити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog