Politika

Уставни суд РС о иницијативи Клуба Бошњака

БАЊА ЛУКА - Уставни суд Републике Српске данас би требало да заузме став о захтјеву за измјену Пословника о раду ове институције, који је поднио Клуб Бошњака у Вијећу народа РС.


Клуб Бошњака поднио је овај захтјев 16. јула, након што је два дана раније обуставио рад у Вијећу народа РС, док Уставни суд РС не усклади свој Пословник о раду са Уставом РС.

Предсједник Уставног суда РС Мирко Зовко раније је у изјави потврдио да ће се ово питање наћи на дневном реду данашње сједнице и истакао да делегати бошњачког клуба сматрају да Пословник није у складу са Уставом РС када је ријеч о начину гласања за одређене предмете из сфере виталног интереса.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС сматра да је због постојећег Пословника о раду Уставног суда РС омогућено прегласавање бошњачких представника и да је то разлог што је Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда донијело одлуку према којој је уставан Закон о територијалној организацији РС, којим је из назива општина Брод и Костајница избрисан придјев "босански".

Овај клуб сматра да је повријеђен члан 1. Устава РС, према коме "Срби, Бошњаци и Хрвати, као контитутивни народи, остали и грађани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у РС" , као и члан 5. Устава РС у којем пише да се уређење РС заснива на "осигуравању националних равноправности и заштити виталних интереса конститутивних народа".

Став о захтјеву Клуба Бошњака у Вијећу народа РС биће саопштен на конференција за новинаре, која ће бити одржана данас у 11.00 часова у Бањалуци, најављено је из Уставног суда РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog