Društvo

Koнзуларни службеници БиХ на обуци у Словенији

САРАЈЕВО - У Љубљани ће данас и сутра, у оквиру словеначке помоћи БиХ у постизању стандарда за визну либерализацију, бити одржана обука конзуларних службеника из БиХ из подручја увођења биометријских пасоша, најављено је из Амбасаде Словеније у БиХ.


Представници министарстава иностраних и унутрашњих послова Словеније водиће обуку, којој ће присуствовати више од 20 конзуларних службеника запослених у амбасадама БиХ у Прагу, Будимпешти, Бечу, Загребу, Бриселу, Берну и Љубљани, представници Министарства иностраних послова БиХ те Агенције БиХ за идентификационе документе, евиденције и размјену података (ИДДЕЕА).

У саопштењу словеначке амбасаде подсјећа се да је процес либерализације визног режима за земље западног Балкана започет у вријеме словеначког предсједавања ЕУ и уз активну подршку Словеније.

Након што је Европска комисија објавила препоруку за укидање визног режима Македонији, Црној Гори и Србији Словенија је унутар ЕУ упозорила да треба убрзано наставити започети процес за БиХ и Албанију, које још нису испуниле услове из мапе пута.

"Зато је Словенија изразила спремност да БиХ помогне својим стручним тимом у испуњавању преосталих обавеза, што би омогућило да се БиХ и Албанија што прије укључе у безвизни режим", истиче се у саопштењу.

Крајем јула експертска мисија Министарства иностраних и Министарства унутрашњих послова Словеније у Сарајеву је у разговору са представницима БиХ идентификовала могуће облике помоћи у постизању стандарда за визну либерализацију.

Оспособљавање за издавање биометријских пасоша показало се као потребна и хитна помоћ БиХ на подручју визне либерализације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog