Društvo

"Црногорска црква" дијели народ, на власти климоглавци ЕУ

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оптужио је присталице канонски непризнате Црногорске православне цркве /ЦПЦ/ да форсирају подјеле међу народом у Црној Гори, те критиковао тамошњу власт да "као ђачићи" слушају шта им Европа заповиједа.


"То је тип нове демократије, а до јуче су се бунили кад им брат нешто каже - намеће му, каже, своје. Сад кад Европа намеће, климоглавци се труде да све испуне. Као што су некад све испуњавали из оног центра бољшевичког, сад ће из овог бриселског", рекао је митрополит Амфилохије за, те оцијенио да се подјеле у народу у Црној Гори полако превазилазе.

Митрополит Амфилохије критиковао је и увођење новог језика и слова у Црној Гори, називајући то "поремећајем" према народном бићу и "терором, који је озакоњен Уставом", оцјењујући да се ради о "насиљу мањине над већином" и о "наметању" језика по партијском опредјељењу.

"Онај ко нема здрав однос према језику тај је потпуно пореметио однос према народу, народном бићу, његовој историјској вертикали. То могу Бошњаци, који сада стварају своју нацију, евентуално и Хрвати, али да у Црној Гори дође до таквог поремећаја, несхватљиво је", рекао је митрополит Амфилохије

"Онај ко нема здрав однос према језику тај је потпуно пореметио однос према народу, народном бићу, његовој историјској вертикали. То могу Бошњаци, који сада стварају своју нацију, евентуално и Хрвати, али да у Црној Гори дође до таквог поремећаја, несхватљиво је", рекао је митрополит Амфилохије.

"Ми смо једини простор у Европи гдје једна иста мајка рађа две-три нације", додао је митрополит црногорско-приморски.

Говорећи о положају Митрополије у Црној Гори, он је рекао да је Црква, као и свуда у свијету "увијек на распећу", али да поново васкрсава, те да Црна Гора поново "оживљава духовно, морално, у чему је њена будућност и њено спасење од универзализма глобализације".

Митрополит Амфилохије је рекао да непризната ЦПЦ представља "сурогат хибридну цркву" и да је посљедица претходног система и идеологије, те да није случајно што су носиоци и челници те групације управо људи који не знају шта ће са Богом.

"Хтјели би Цркву, али без Бога", навео је владика Амфилохије

"Хтјели би Цркву, али без Бога", навео је владика Амфилохије.

Говорећи о сарадњи са црногорским премијером Милом Ђукановићем, митрополит Амфилохије је рекао да у посљедње вријеме нису имали неког непосредног контакта, али да су се својевремено "и те како често сретали" и да је Ђукановић увијек био расположен да изађе у сусрет.

"Тако смо уз помоћ Владе на чијем је он био челу започели Богословију на Цетињу, храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Истина, Влада је то касније заборавила, као и Министарство просвјете. Али, надам се да је та криза пролазна болест", рекао је митрполит црногорско-примосрски.

Он је поновио да је идеја о стварању Матице српске у Црној Гори занимљива, али да није лијепо што су заговарачи те идеје уплели у то њега и Митрополију, у чију надлежност не спада да оснива такве установе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog