Društvo

РС: 526 предузећа посједује међународно признате сертификате

БАЊA ЛУКA - Међународно признате сертификате за квалитет својих произовда у Републици Српској посједује 526 предузећа, а у фази добијања одређених сертификата налази се још око 80 предузећа.


У наредном периоду међународне сертификате могло би да добије још око 600 предузећа, што ће додатно повећати број наших фирми који ће своје производе моћи да извозе на страно тржиште, рекла је самостални стручни сарадник за квалитет у Подручној привредној комори Бања Лука Мира Поповић.

Поповићева је истакла да највише предузећа са међународним сертификатима регистровано у прехрамбеној и прерађивачкој индустрији.

Она је навела да 424 предузећа на подручју Српске посједује ISO 9001 ознаку за управљање квалитетом, док је 51 предузеће власник сертификата NNSSR који се односи на безбједност хране, односно ограничавање минималне стопе ризика да се на инострано тржиште пласирају производи са евентуалним неправилностима.

Поповићева је појаснила да посједовање одређених међународних признања за предузећа из РС позитивно утиче на њихов статус на свјетском тржишту.

Према њеним ријечима, једно предузеће има сертификат управљања ризиком, два су власници система управљања храном, док пет предузећа посједује сертификат за управљање безбједности и заштите на раду.

Према подацима Привредне коморе РС, међународни сертификат за безбједност производа у Српској посједује укупно девет предузећа, а међународни сертификат за заштиту животне средине и повећање еколошке свијести, односно ISO 14 001, има 24 предузећа.

Мира Поповић је подсјетила да је прије пет година у Српској било тек 50 предузећа која су имала сертификате за међународне стандарде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog