Republika Srpska

Србија и ММФ: Октобар кључан мјесец

БЕОГРАД - Гувернер Народне банке Србије /НБС/ Радован Јелашић сматра да ће октобар бити мјесец кључан за Србију и да ће се власт наћи на озбиљном тесту, односно или ће бити спроведене реформе обећане ММФ или ће шанса бити прокоцкана.


Јелашић је рекао да Србија наредне седмице треба да искористи за припрему конкретних планова, како ће држава да спроведе реформу цјелокупне државне администрације, али и сектора здравства, образовања, као и јавних предузећа на републичком и локалном нивоу.

Он је навео да свој оптимизам базира на нади да ће сљедећих шест седмица бити искоришћено да се направе конкретни планови и закони, постигне договор са синдикатима, као и обезбиједи јединствена политичка подршка за прецизан броја људи који су вишак током предстојеће реформе.

"Уколико то све учинимо, и уколико сљедећег мјесеца представницима ММФ то и представимо, мислим да ћемо веома лако проћи", рекао је Јелашић.

Јелашић је упозорио на значајан ризик у случају инфлације, због раста регулисаних цијена.

"Велико питање је шта ће бити са цијенама под контролом државе, на примјер са цијенама гријања у предстојећој сезони", рекао је он.

Јелашић је навео да ће на курс динара, који одређују понуда и тражња, позитивно утицати договор са ММФ, поправљање услова на међународном финансијском тржишту, стране инвестиције и слично.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog