Društvo

Чека ли нас споменик Дражи Михајловићу на Ади Циганлији?

Војно-безбједносна агенција /ВБА/ Србије доставила је информацију државној Комисији за утврђивање истине о убиству генерала Драгољуба Драже Михаиловића да је он сахрањен на београдској Ади Циганлији, крај ограде некадашње зграде затвора, гдје се сада налази ружичњак.


На пољани (поред пункта гдје се на Ади изнајмљују бицикли за рекреацију), сада је засађено поље са црвеним ружама и на том мјесту је, на основу и неких ранијих свједочења, 17. јула 1946. године погубљен и покопан генерал Михаиловић са још седморицом осуђеника.

Према незваничним информацијама од чланова Комисије, то ће бити и прва локација на којој ће ускоро започети ископавање и потрага за посмртним остацима ђенерала Драже, начелника Главног штаба Југословенске војске у отаџбини и четничког команданта за вријеме Другог свјетског рата.

Ово је први пут да је било који државни орган доставио конкретна сазнања о ликвидацији и сахрањивању генерала Михаиловића, чиме су се створили услови да започне и откопавање на тој локацији.

Мјесто за које се сада и документовано тврди да је закопан Михаиловић налази се одмах уз споменик који обиљежава мјесто гдје је прије, за вријеме и послије Другог свјетског рата био затвор за политичке затворенике, у чију ограду су бацана тијела, а касније се налазила кречана

Мјесто за које се сада и документовано тврди да је закопан Михаиловић налази се одмах уз споменик који обиљежава мјесто гдје је прије, за вријеме и послије Другог свјетског рата био затвор за политичке затворенике, у чију ограду су бацана тијела, а касније се налазила кречана.

Српска православна црква обавијестила је Комисију да би учествовала у организацији генералове сахране, као и свих невиних жртава послијератног комунистичког режима и постоји и идеја да се у Београду подигне једно спомен-обиљежје за све страдалнике и да на том мјесту буде сахрањен и Михаиловић.

Српска православна црква обавијестила је Комисију да би учествовала у организацији генералове сахране, као и свих невиних жртава послијератног комунистичког режима и постоји и идеја да се у Београду подигне једно спомен-обиљежје за све страдалнике и да на том мјесту буде сахрањен и Михаиловић

Републички јавни тужилац и предсједник Комисије Слободан Радовановић рекао је да ускоро очекују свједочење важног свједока. Тај свједок наводи да постоји све педантно евидентирано, гдје је извршено стријељање и ко је то урадио, а на основу тога ће се у скорије вријеме извршити сондирање терена да би се евентуално дошло до неких посмртних остатака.

Радовановић каже да има наговјештаје да би Комисија могла да дође до још свједока и додаје да има сазнања да је један човјек из домаћих структура безбједности из периода 1980-их година можда дошао до поменутих списа, односно дијела предмета који се везује за извршење смртне казне.

Генерал Дража Михаиловић стријељан је 1946. године, али до данас се не зна гдје се налазе његови посмртни остаци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog