Društvo

У БиХ нема напретка у борби против корупције

САРАЈЕВО - У БиХ нема напретка у борби против корупције, закључак је мониторинга имплементације мјера за сузбијање корупције који је провео Транспаренси интернешнел (ТИ) БиХ.


Извршни директор ТИ БиХ Срђан Благовчанин упозорава да је БиХ једина земља у региону која још нема закон о антикорупционом тијелу и стратешки оквир за сузбијање корупције.

"Истовремено БиХ је земља у којој је перципирани степен корупције највиши у региону", истакао је Благовчанин у изјави медијима.

Према његовим ријечима, један од важнијих проблема кадa је ријеч о процесуирању корупције јесте постојање политичких притисака који се манифестују према институцијама које процесуирају те случајеве.

У том контексту, Благовчанин је истакао да се ТИ залаже за останак страних тужилаца и судија не само у одјељењима за ратне злочине већ и у одјељењима за организовани криминал и корупцију.

"Кад је у питању процесуирањe корупције проблем представља и казнена политика судова у БиХ, који су у скоро 70 одсто пресуда изрекли условне пресуде", рекао је извршни директор ТИ БиХ, оцијенивши да само оштре санкције могу утицати на смањивање корупције.

Благовчанин је изразио наду да вријеме до новог извјештаја Европске комисије може бити искориштено за усвајање антикорупционог закона и стратегије како би БиХ ухватила прикључак за другим земљама региона.

ТИ данас је у Сарајеву представио резултате истраживања проведених у оквиру пројекта "Промовисање антикорупционих реформи" и резултате другог кварталног истраживања перцепције грађана о корупцији.

Резултати истраживања перцепције грађана о корупцији показало је да грађани и даље сматрају да је корупција најприсутнија у процесу приватизације и у политичким странкама.

Испитаници и даље најчешће наводе да су им љекари или медицинско особље тражили мито за рјешавање неког проблема, док су на другом мјесту поново полицајци.

Према податку до којег је дошао ТИ у свом истраживању, љекару или другом медицинском особљу испитаници су у просјеку дали 247 КМ, а 27 КМ полицајцу.

Највиши просјечан износ мита односи се на случајеве плаћања универзитетских професора - 437 КМ, резултат је истраживања ТИ проведеног на репрезентативном узорку грађана на простору цијеле БиХ.

Представљању наведених извјештаја присуствовао је и амбасадор Норвешке у БиХ Јан Брату те представници законодавних и правосудних институција БиХ, међународних организација и невладиног сектора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog