Društvo

Пројекат МУП РС: ''Рад полиције у мултиетничким срединама''

БАЊА ЛУКА - Министарство унутрашњих послова Републике Српске покренуло је пројекат под називом "Рад полиције у мултиетничким срединама" ради подршке развоју добрих међуетничких односа и побољшања безбједности.


Пројекат ће бити реализован кроз неформалне састанке припадника полиције у локалној заједници, гдје ће бити изнесени проблеми појединаца и заједнице, те јавне састанке, на којима би присуствовали представници полиције РС.

Предвиђено је и формирање канцеларија за контакте са заједницом и укључивање представника свих конститутивних народа и националних мањина у рад Форума за безбједност заједнице.

У саопштењу МУП наводи се да су планиране и разне едукативне активности, којима ће бити представљене различите теме из надежности полиције, како би локална заједница имала јасну слику о раду полиције и њеним овлаштењима.

Припадници полиције кроз овај пројекат требало би да развију такве односе са конститутивним народима и мањинским групама, "на основу којих би могли на вријеме да препознају одређена незадовољства и напетости међу члановима заједнице, што би им омогућило да правовремено и адекватно реагују", наводи се у саопштењу.

"Полиција РС ће још једном, и кроз `Рад у мултиетничким срединама`, показати да поступа професионално, уз поштовање људских права и слобода, примјењујући закон на непристрасан и недискриминирајући начин, као и да поступа без било каквих предрасуда према припадницима контитутувних народа и мањинских група без било које врсте `расног профилисања` појединих мањина", истичу из МУП РС.

Из МУП РС истичу да улога полиције треба да буде схваћена и третирана као саставни дио процеса изградње и повезивања заједнице у мултиетничким друштвима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog