Republika Srpska

Планирање првих корака за укидање државне помоћи по окончању кризе

ЛОНДОН - Свјетски лидери зацртали су прве кораке ка повлачењу ванредне финансијске помоћи глобалној економји, иако су стручњаци упозорили да криза још није готова, пише данас "Фајненшел тајмс".


САД, Британија, Француска и Њемачка су позвале да почне рад на излазној стратегији која би требало да се примијени одмах по окончању кризе.

Предсједник Европске централне банке Жан Клод Трише представио је начела којих ће се та банка придржавати како би укинула ванредне мјере које је својевремено предузела, али је упозорио да је још сувише рано да се објави да је финансијска криза за нама.

Мјере на које позивају свјетски лидери, пише "Фајненшел тајмс", показују да се њихова пажња са одговора на кризу усмјерава на период повратка у нормалне економске услове.

"Индипендент" у уредничком коментару истиче да разлике у ставовима везане за економску политику између Вашингтона и Лондона са једне стране и Европљана са друге, још нису уклоњене.

На посљедњем састанку Групе 20 у Лондону, у априлу, та неслагања су ублажена захваљујући великим дипломатским напорима.

Проналажење јединственог става биће подједнако тежак задатак на данашњем лондонском састанку свјетских министара финансија, као и на наредном састанку Г20, касније овог мјесеца у америчком граду Питсбургу, пише "Индипендент".

Те разилке односе се како на излазне стратегије, за чије разматрање се прије свих залажу Француска и Њемачка, тако и на финансијску регулативу.

До првих знакова опоравка глобалне привреде није дошло захваљујући приватном сектору већ потезима без преседана које су повукле централне банке и владе, и све док тражња буде слаба та подршка ће бити неопходна, наглашава "Индипендент".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog