Društvo

Шиптари искључили струју манастирима на Косову

ПРИШТИНА - Игуманија Пећке патријашије, мати Февронија, апеловала је на међународну заједницу да пружи помоћ како би се српским манастирима на Косову пустила струја коју је у посљедња два дана искључила Косовска електроенергетска корпорација (КЕК).


"Имамамо један агрегат који укључујемо и искључујемо на два часа. Имамо доста хране коју је сестринство спремало током цијеле године. Прети нам опасност да ћемо морати доста тога да бацимо", каже за Срну мати Февронија, додајући да су јој људи из КЕК нудили да у име манастира потпише уговор.

Она је навела да то није могло бити урађено, јер нема благослов, нити је могуће испунити све услове КЕК.

"Ми хоћемо да плаћамо струју, али они морају уважити и наше захтјеве", рекла је мати Февронија, наглашавајући да је током ноћи манастир у мраку, а да се у истој ситуацији налази сестринство манастира Девич.

КЕК је у посљедња два дана искључио са напајања струјом манастире Грачаницу, Девич, Пећку патријаршију.

Прво је искључен манастир Грачаница, у којем је, осим цркве и манастирског конака, још и привремено сједиште епископа рашко-призренског, зграда Епархијског управног одбора и неколико станова гдје бораве расељена и социјално угрожена лица из Призрена и Приштине.

Без струје је потом остао Девич, а јуче поподне Пећка патријаршија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog