Društvo

Милетић: Кад Ирачани виде у каквом су стању, одустаће од Мигова

БЕОГРАД - Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић рекао је данас у Нишу да се са представницима Ирака преговара о враћању групе авиона који су због ремонта допремљени током осамедесетих година прошлог вијека.


"Ремонт није извршен због познатих догађаја деведесетих година и они су остали ту. Авиони треба да се ремонтују и нису у летном стању. Они ће сигурно бити или враћени, а ја верујем да ће ирачка страна, када сагледа у каквом су стању, можда и одустати од тог потраживања", рекао је Милетић новинарима приликом посјете команди војно-медицинске вјежбе "Медкјур" на нишком аеродрому.

Он је додао да је могуће да ће бити пронађено и неко друго рјешење у области те сарадње, али није саопштио друге детаље.

Званичници војног ваздухопловства Србије, који нису жељели да буду именовани, рекли су да би Београд могао да понуди Ираку дио своје застарјеле флоте, укључујући авионе за обуку ирачких пилота као дјелимичну надокнаду за авионе.

Према ријечима званичника, већина спорних авиона није употребљива.

Један од званичника рекао је да су један или два авиона још "у једном дијелу" и да једна од летјелица недавно ускладиштена у Музеју ваздухопловства у Београду.

Из ирачког Министарства одбране 31. августа саопштено је да Багдад са Београдом преговара о повратку 19 борбених авиона, које је режим Садама Хусеина крајем осамдесетих година и током ирачко-иранског рата послао у Србију на поправак.

У саопштењу се истиче да је делегација отишла у Србију да би започела процес и да "врати новац, који је протраћио бивши ирачки режим."

Због санкција које су Ираку уведене због инвазије на Кувајт 1990. године авиони "миг-21" и "миг 23" нису могли бити враћени. Према саопштењу, два борбена авиона спремна су да одмах буду враћена у службу, док је са Србијом постигнут прелиминарни споразум да остали буду поправљени и враћени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog