Nauka

Андромеда гута мање галаксије

ОТАВА - Андромеда, галаксија најближа Млијечном путу коме припада и планета Земља, убрзано се увећава „гутајући" сусједне мале галаксије, објавио је међународни научни тим предвођен једним канадским астрономом.


Алан Меконахи из Херцберговог института за астрофизику, у Британској Колумбији, и његове колеге из још пет земаља закључили су да Андромеда својом гравитацијом „отима" милионе звезда од суседне, мање галаксије Троугао.

Рад научног тима објавио је најугледнији свјетски часопис те врсте "Nature", а вијест је пренијела највећа канадска научна установа „National Research Council".

Уколико настави своју „прождрљивост", Андромеда би у веома далекој будућности израженој у милијардама година могла потпуно да „прогута" Троугао.

До открића о „незаситој" Андромеди научници су дошли посматрајући космички простор од око милион свјетлосних година који је окружује.

Истраживања канадско-француским телескопом на Хавајима и дигиталним камерама почела су 2008. године и трајаће до 2011.

Научници су такође закључили да су многе галаксије много веће него што се се досад вјеровало, а посматрањем Андромеде потврђена је и сумња да се велике галаксије увећавају привлачећи и апсорбујући мање, те да је космички простор око галаксија-гиганата испуњен „фосилним" остацима малих галаксија.

Галаксија Андромеда удаљена је од Млијечног пута два и по милиона свјетлосних година и са Земље је видљива голим оком.

Прве писане записе о галаксији Андромеди, именованој по богињи из грчке митологије, оставио је у 10. вијеку један персијски астроном.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog