Republika Srpska

ФИПА: У првих 6 мјесеци 204 милиона евра страних улагања

САРАЈЕВО - Директор Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /ФИПА/ Харис Башић изјавио је да је за првих шест мјесеци ове године евидентирано 204 милиона евра страних улагања у БиХ, а њихов укупан износ је 5,55 милијарди евра.


Он је навео да су због свјетске економске кризе, те сложене ситуације у БиХ, стране инвестиције у протеклим мјесецима мање од очекиваних.

"Прилив страних инвестиција смањен је добрим дијелом и због тога што се касни с приватизацијом великих предузећа", истакао је Башић.

Он је оцијенио да недостају ефикасне и мјере са средњорочно-дугорочним ефектима за превазилажење ранијих, али и кризом продубљених проблема.

"Криза у земљама у развоју, попут наше, одражава се највише кроз нижу стопу раста, смањење улагања и продубљивање дефицита и платног биланса", нагласио је Башић.

Он је навео да најновија анализа Европске банке за обнову и развој предвиђа за ову годину незнатан пад бруто домаћег производа у БиХ од једног процента, док би у 2010. години привредне активности у БиХ требало да порасти за један одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog