Republika Srpska

Г20: Смањити бонусе банкарима

ЛОНДОН - Министри финансија Групе 20, која окупља развијене земеље и земље у развоју, договорили су се да се смање велики бонуси банкарима, али је одбијен приједлог европских земаља за наметање ограничења на исплате због противљења САД и Велике Британије.


Министри Г20 такође су се заложили да се одрже подстицајне мјере попут додатне државне потрошње и ниских каматних стопа како би се ојачала свјетска економија, упозоравајући да опоравак економије који је у изгледима није зајамчен.

„Финансијски систем показује знаке опоравка", рекао је амерички министар финансија Тимоти Гајтнер додајући да још предстоје значајни изазови.

У заједничком саопштењу послије састанка у Лондону министри из Г20 су навели да ће фискална и монетарна политика остати „експанзивна" све док се се не смање ризици за поновно јављање рецесије.

Међународни монетарни фонд је саопштио да је свјетска економија почела полако да се опоравља из најгоре рецесије од Другог свјетског рата, предвиђајући да ће следеће године раст бити 2,5 одсто, што је побољшање у односу на 1,5 одсто предвиђених у априлу.

Г20 се такође заложила за спровођење планова о реформи финансијског система, укључујући оштрије мјере против „пореских рајева" и давање већег права у одлучивању земљама у развоју у међународним финансијским институцијама као што су ММФ и Свјетска банка.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog