Republika Srpska

Цветковић: Уговор са ММФ у октобру

БЕОГРАД - Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће Србија у октобру склопити уговор с Мећународним монетарним фондом (ММФ), што ће јој обезбиједити финансијску стабилност и повољан имиџ у међународним институцијама.

Цветковић сматра да Србија неће доживјети "врућу" штрајкачку јесен, излив социјалног гнева на улицама и дубље економско понирање.

"Имамо прве знаке опоравка и најгоре је иза нас. Сада можемо да кажемо да смо прошли кроз најгори део кризе. Социјалне мере владе помоћи ће најугроженијем слоју запослених, без обзира на то да ли су они штрајковали или не", рекао је Цветковић.

Он је истакао да Србију у наредном периоду чека велика реформа јавног сектора, постепени излазак из економске кризе и побољшање животног стандарда грађана.

"У наредних шест недеља донећемо свеобухватни план за будућу велику реформу јавног сектора у Србији. Тај огроман посао Србија мора да заврши у наредних неколико година", најавио је Цветковић.

Упитан зна ли се колико има вишка запослених чиновника у државном апарату, Цветковић је рекао да још нема те бројке и да помињано смањење јавног сектора за десет одсто запослених фигурира као груба процјена.

"Утврдићемо то тако што ћемо упоредити наше стање са неком европском државом. Основни показатељ ће бити колико они имају чиновника на 1 000 становника, а колико ми. Ако се испостави да имамо вишка, свакако ће бити резова. Анализа сваког појединачног радног места је веома тежак посао", рекао је Цветковић.

Он је рекао да је Србији ММФ потребан, јер кроз програм са њим доказује кредибилитет економске политике коју води.

"Сада смо од њих добили око 420 милиона евра и тај новац је већ расположив. Можемо да га употребимо не само за резерве, већ и за буџет", рекао је Цветковић.

Цветковић је поновио да Србија има јасно опредјељење да настави европске интеграције.

Он је рекао да се у медијима спекулисало с реконструкцијом владе, али да је јасно да је то ствар договора коалиционих партнера.

"Мислим да су и влада и владајућа коалиција стабилни и да имају капацитета да изгурају пун мандат. Не видим никаквог разлога да се уопште отварају избори као тема, када нас чека много важнијих државних послова", сматра Цветковић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog