Svijet

Американци неће директне преговоре са С. Корејом

СЕУЛ - САД сматрају да нуклеарно разоружање Сјеверне Кореје захтјева мултилатерално рјешење, одбацујући напуштање шестпартитних разговора у замјену за један-на-један дијалог са Пјонгјангом.


Специјални амерички представник за Сјеверну Кореју Стивен Босворт одржао је трећу рунду преговора са званичницима Јужне Кореје разматрајући начине да се Пјонгјанг врати за преговарачки сто.

Његова посјета услиједила је након што је Сјеверна Кореја најавила експериментално обогаћивање уранијума као одговор на оштрије санкције УН уведене након нуклеарне пробе 25. маја и ракетних тестирања.

Босворт је након "веома корисних" разговора са званичницима у Селулу рекао да су двије стране сагласне да раде на нуклеарном разоружању Сјеверне Кореје у оквиру постојећег оквира шестпартитних преговора.

Сјеверна Кореја тражи билатералне разговоре са САД након што је у априлу напустила шестпартитне преговоре који окупљају двије Кореје, САД, Јапан, Русију и Кину у знак протеста због мјера УН након ракетног лансирања.

"Због природе овог питања, његових регионалних и глобалних импликација ово је проблем који тражи мултилатерално рјешење", рекао је Босворт на крају своје посјете Сеулу.

Он је додао да су САД спремне да се ангажују билатерално, као и са Сјеверном Корејом, али само у контексту шестпартитних преговора.

Амерички изасланик допутовао је у Сеул у склопу азијске турнеје по три земље, у оквиру које је већ посјетио Пекинг, док је посјета Токију планирана за данас.

Босворт се у Сеулу састао са главним изаслаником за нуклеарна питања Ви Сунг Лаком, министром за уједињење Хјун Ин Таеком и министром иностраних послова Ју Мјунг Хваном.

Амерички изсланик је најавио да ће се о питању Сјеверне Кореје разговарати и са званичницима Русије у Сеулу ове сдемице.

Руски изасланик за питања нуклеарне енергије Григориј Логвинов посјетиће у понедјељак Јужну Кореју.

Сунг Ким, амерички преговарач у тој области који је у пратњи Босворта у Јапану до уторка, вратиће се у Сеул из Токија на разговоре са Логвиновим.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog