Društvo

Црвени крст: Нема пара за есхумације Срба по Косову

БЕОГРАД - Међународни комитет црвеног крста (МКЦК) ће се ангажовати у прикупљању средстава за ексхумације гробишта на подручју Белаћевца, код Обилића на Косову и Метохији, изјавио је у Београду шеф регионалне канцеларије ове хуманитарне организације Пол Анри Арни.


Према процјенама Канцеларије за настала лица и судску медицину Еулекса (ОМПФ) за откопавања на подручју рудника Белаћевац потребно је између 300.000 и 500.000 евра, а досад је прикупљено свега око 10 одсто ових средстава, указао је Арни.

Он је навео да је заједно са предсједником Комисије Владе Србије за нестале Вељком Одаловићем у априлу обишао ову локацију на Космету гдје је, према исказима свједока, скончало више од 20 жртава (отетих Срба и других неалбанаца).

„То је најгоре могуће подручје за ексхумације, веома нестабилан терен, што је показао и претходни покушај откопавања, када је дошло до обрушавања земљишта у радијусу од 200 метара", рекао је Арни.

Арни је додао да су представници МКЦК у последње вријеме седам пута разговарали са шефом Канцеларије за нестале и судску медицину Мисије Европске уније (Еулекс) Аланом Робинсоном о радовима на овој локацији.

„На господину Робинсону је да одлучи када су се стекли технички и финансијски услови да почне откопавање", указао је Арни и нагласио да ће МКЦК помоћи у прикупљању средстава неопходних за радове.

У сваком случају, како је казао, ексхумације у Белаћевцу су „одложене само из финансијских разлога и потребно је пронаћи донаторе који би ове трошкове платили".

На питање како је могуће да ниједна, од 30 влада којима су се обратили надлежни из Еулекс, није показала спремност да финансира ексхумације страдалих Срба, што није био проблем када су друге жртве ратова на подручју бивше Југославије у питању, Арни је одговорио да „треба имати на уму да се овдје број посмртних остатака не мјери стотинама, већ се ради, условно речено, о ограниченом броју тијела".

С друге стране, чињеница да је досад прикупљено само 10 одсто потребне суме, „указује свакако на извјесни замор донатора", казао је Арни.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog