Društvo

Археолошка истраживањима на коповима Колубаре

ВАЉЕВО - На површинским коповима Рударског басена Колубара у Тамнави током археолошких истраживања која су почела прије три године на локалитету Црквине дефинисан је изглед и организација насеља из времена винчанске културе.


У истраживањима учествују и стручњаци Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву. Они су дошли до занимљивих открића на коповима Источно и Западно поље Тамнаве, а наставак радова у 2010. зависиће од динамике ширења копова на том подручју.

Археолог Радивоје Арсић рекао је новинарима да је до сада на том подручју истражено више од 4.000 квадратних метара и да је на локалитету Црквине дефинисан изглед и организација насеља из времена винчанске културе.

„То насеље са 15 земуница, у којима је могло да живи до 150 људи, који су се бавили ловом, сточарством и земљорадњом, највише личи на станишта сјевереноамеричких Индијанаца прије доласка Европљана", казао је Арсић.

Он је објаснио да су то биле полуукопане куће, највјероватније покривене шаторастим конструкцијама од коже и траве и да је на тој локацији пронађено обиље предмета, од грнчарије до алатки од глачног камена.

Арсић је казао да су унутар тог насеља археолози раније открили четири гроба стара око 7.000 година, што су најстарије хумке пронађене на том подручју.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog