Društvo

Еулекс се хвали резултатима на Космету

ПРИШТИНА - Ив де Кермабон, шеф Еулекса, оцијенио је поводом девет мјесеци рада мисије на Космету да је правосуђе Еулекса имало „успјешан почетак" и да је почело имати кључну улогу у помагању у изградњи независног и професионалног правосудног система на Косову.


Еулекс је почео да ради 9 децембра, 2008. године.

Током овог периода тужиоци Еулекса радећи сами, или са својим локалним колегама, били су укључени у 467 кривичних гоњења.

Случајеви укључују корупцију, организовани цриминал, тероризам, међуетнички криминал, кријумчарења дрогом и оружијем, и убиства, наводи се у саопштењу Мисије.

Судије Еулекса су до сада дали више од 100 судских одлука у свим фазама судских поступка, укључујући и претпроцесних рјешења и пресуда.

Еулексова Канцеларија за нестала лица и форензику је спровела 88 акција на терену (укључујући 45 ексхумација) и предала је посмртне остатке 61 преминуле особе породицама од децембра 2008. године.

„Еулекс је у потпуности постао оперативан у априлу ове године, што чине ове статистике још више импресивнијим", рекао је Ив де Кермабон.

„Еулекс је одлучан да спроводи владавину закона за добробит свих грађана Косова.Наша компонента правосуђа игра кључну улогу у овоме, упркос будућих изазова, она ће наставити са својим добрим радом и самосталним радом за добробит свих", наглашава се у саопштењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog