Svijet

Meркелова и Браун траже конференцију о Авганистану

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Ангела Меркел и британски премијер Гордон Браун затражили су да се прије краја године о Авганистану одржи међународна конференција.


Говорећи на заједничкој конференцији за штампу у Берлину, Браун је рекао да би циљ скупа био охрабрење авганистанске полиције, војске и становништва да преузму већу одговорност за будућност њихове земље.

Британски премијер је додао да би у раду конференције учествовали сљедећа авганистанска влада, УН и НАТО.

Меркелова је, са друге стране затражила да се хитно покрене истрага о ваздушном нападу у сјеверном Авганистану у којем је страдало најмање 70 лица међу којима је било и цивила.

Према појединим извјештајима напад је наредио њемачки контингент мировних снага у Авганистану.

Њемачки канцелр је изјавила да ће јој "бити веома жао" ако се установи да су у нападу заиста страдали цивили.

Према непотпуним резултатима предсједничких избора одржаних 20. августа у Авганистану предсједник Хамид Карзаи повећао је вођство, упркос томе што су резултати 447 изборних мјеста поништени, након истраге о нерегуларностима током гласања.

Након пребројане три четвртине гласова, Карзаи има 48.6 одсто а његов главни противкандидат, бивши министар спољних послова Абдулах Абдулах 31.7 одсто гласова.

Да би однио побиједу на изборима, кандидат мора да обезбједи најмање 50 одсто гласова, како би избјегао други круг гласања.

Авганистанска изборна комисија примила је више од 2 000 жалби о нерегуларностима током гласања.

Абдулах је током викенда упозорио да би "државно лажирање" избора могло да доведе до нестабилности у земљи и апеловао је на међународну заједницу да интервенише.

Његово главно упориште је на сјеверу Авганистана, међу Таџицима, док је Карзаијева база на југу, којим доминирају Паштуни.

Аналитичари наводе да ће Карзаи, вјероватно успјети да освоји више од 50 одсто гласова, с обзиром да преостали непребројани гласови долазе са југа земље.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog