Svijet

''Гугл'' брани своју онлајн библиотеку

БРИСЕЛ - Америчка компанија за интернет претраживање "Гугл" данас је стала у одбрану свог плана да скенира и на свјетској мрежи објави више милиона књига.


На саслушању у Европској комисији творац "Гугловог програма" Ден Кленси истакао је да се приступ информацији на свјетској мрежи сматра демократизацијом.

Компанија из Калифорније постигла је почетком године споразум са писцима и ауторским групама у САД којим је омогућено да копира књиге за интернет.

Међутим, овај споразум наишао је на бројне критике, док га је у разматрање узело и америчко Министарство правосуђа, јер није наведено колико ће "Гугл" наплаћивати библиотекама, пошто су неке изразиле забринутост да би ова врста услуге могла бити прескупа.

"Гугл" наводно жели да помогне корисницима интернета да пронађу књиге које већ дуго нису у штампи.

"Видјели смо демократизацију у приступу информацији на интернету. Можете открити информацију за коју нисте знали да је ту. Веома је важно да се не забораве књиге које нису дуго у штампи. Интерес `Гугла` је у томе да људима помогне у проналажењу тих књига", рекао је Кланси пред Европском комисијом.

Џејмс Глик, један од аутора који је присуствовао саслушању, такође је говорио у корист "Гугла".

Глик је један од неколико писаца који су тужили "Гугл" да би се касније сагласили с тим да се скенирају старије књиге и да буду објављене на интернету.

Према његовим ријечима, "за њих, ауторе књига које одавно нису у штампи, интернет доноси нову публику".

Друге организације као што је ИЦОМП, лобистичка група којој је спонзор "Мајкрософт", сматрају да ће плановима да скенира и објави књиге на интернету "Гугл" имати превише моћи у рукама и да ће створити јединствен монопол у залихама "онлајн издања".

Почетком године ЕУ је саопштила да ће проучити "Гуглов" споразум након што се Њемачка жалила да ће компанија, скенирајући књиге из америчких библиотека, створити базу података без одобрења власника дјела.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog