Svijet

Либија: ИРА убијала, ми нећемо плаћати за то

ТРИПОЛИ - Либија неће платити одштету члановима породица људи који су страдали у експлозијама бомби Ирске републиканске армије (ИРА) направљеним од експлозива набављеног из Либије, изјавио је син либијског лидера Муамара Гадафија.


Либијски одговор на захтјеве за исплату одштете биће категорички негативан и то питање треба да ријеши суд, нагласио је Саиф ал-Ислам у интервјуу за телевизијску станицу „Скај њуз", реагујући на саопштење британске владе да ће помоћи жртвама бомбашких напада у њиховим настојањима да добију обештећење.

Британска влада је то саопшила пошто је оптужена да је, у страху да би могла да угрози уносне трговинске послове са Либијом, раније одбијала да стане на страну породица жртава бомби ИРА.

Британска влада је од недавно на мети оштрих критика због поправљених односа са Либијом, а нарочито откако је Абдел Басет ал Меграхи, једини човјек који је осуђен за рушење америчког путничког авиона код Локербија 1988, пуштен из затвора у Шкотској да се врати у Либију, пошто болује од неизљечиве болести.

Од власти у Триполију надокнаду тражи више од 100 особа које су на овај или онај начин биле жртве насиља које је осамдесетих и деведесетих спроводила ИРА, преносиБи-Би-Си.

Предсједник британске владе Гордон Браун је до сада говорио да се његова влада неће мијешати у то што је изазвало оптужбе да не жели да угрози уносне трговинске споразуме са Либијом, али ће од сада британско министарство спољних послова имати специјализовано особље за помоћ жртвама које желе да наплате одштету од Либије.

„Наш приоритет је био да обезбиједимо да Либија подржи борбу против тероризма и одустане од прављења нуклеарног оружја. Од када је Либија одустала од нуклеарног програма, наши односи су се промијенили. Управо су та питања, а не комерцијални послови, дуго били основна карактеристика наших односа са том земљом", рекао је Браун.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog