Republika Srpska

Уклонити бесцаринске баријере са Србијом и Хрватском

БАЊА ЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радивоје Братић рекао је да ће, уколико се не уклоне бесцаринске баријере са Србијом и Хрватском у прометовању одређеном врстом роба, заједничким дјеловањем свих надлежних институција два ентитета, на челу са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, морати предузети одговарајуће мјере.


Након састанка у Бањалуци са министром спољне трговине и економских односа БиХ Младеном Зиројевићем Братић је на конференцији за новинаре рекао да Србија у првих шест мјесеци ове године у спољнотрговинској размјени са партнерима Цефте има суфицит 788 милиона КМ.

Братић је рекао да Хрватска као могући приједлог бесцаринских баријера, на приједлог своје Привредне коморе, говори о дестимулацији увоза увођењем циљних дозвољених мјера из домена техничког законодавства, контрола квалитета, стандарда и инспекцијске контроле.

Он је рекао да апсолутно нису тачне оптужбе Хрватске да БиХ крши споразум о слободној трговини, наводним нелегалном транзицијом млијека јер се у тим оптужбама циљано иде на "Млијекопродукт" из Козарске Дубице.

Братић је изнио податак да је произвођач пилетине из БиХ у Србију морао да плати рачун више од 1.000 евра ради контролних налаза.

Он је рекао да ресорно министарство у сарадњи са другима жели да се бори за што бољи положај пољопривредних произвођача уз стриктно поштовање ЦЕФТА споразума.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog