Društvo

Уколико га САД изруче, Лаушевић у Србији слободан?

БЕОГРАД - Глумац Жарко Лаушевић (49) могао би у Београд ускоро да допутује као слободан човјек уколико САД одлуче да га изруче, а Врховни суд Србије услиши захтјев српског тужиоца Слободана Радовановића у коме тврди да је Врховни суд Црне Горе повриједио права оптуженог.


Радовановић у том захтјеву наводи да је Врховни суд Црне Горе прекршио закон и изрекао превисоку казну Лаушевићу.

"Уколико Врховни суд Србије прихвати захтев тужиоца, Лаушевићу ће правоснажна казна од 13 година затвора бити ублажена. Како је он већ провео четири године и седам месеци у затвору, практично би се нашао на слободи", рекао је листу извор из српског правосуђа.

Лаушевићу је 2001. Врховни суд Црне Горе изрекао правоснажну пресуду од 13 година затвора због кривичног дјела прекорачења нужне одбране, јер је хицима из пиштоља у ноћи између 30. и 31. јула 1993. у подгоричком кафићу "Епл" усмртио Драгора Пејовића (20), Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића.

У захтјеву за заштиту законитости, који је поднио 31. августа ове године, тужилац Радовановић наводи да се Врховни суд Црне Горе "привидно кретао у границама своје надлежности".

Српски тужилац то образлаже чињеницом да се црногорски Врховни суд у доношењу пресуде Лаушевићу упустио у оцјену доказа, што може да чини само у случају да отвори главни претрес, што тај суд није учинио.

Црногорски највиши суд је, формално третирајући напад као тешко прекорачење нужне одбране, практично тврдио да је Лаушевић извршио напад са умишљајем, образлажући да је "законом забрањено преиначење кривичног дјела на штету оптуженог".

Право Лаушевића је повријеђено и маја 2001, наводи српско тужилаштво, будући да је Врховни суд Црне Горе тада одбио да разматра иницијативу глумчевих браниоца, који су Савезном тужилаштву СРЈ поднели захтјев за заштиту законитости.

Жарко Лаушевић и даље је у притвору у Њујорку и чека одлуку америчког суда о депортацији у Србију, након што је 2. јула ухапшен због непосједовања боравишне визе.

Амерички суд би одлуку у случају Лаушевић могао донијети 14. септембра. Тада је заказано сљедеће рочиште, и то послије два одлагања на захтјев Лаушевићевог браниоца.

Уколико Врховни суд Србије одбије захтјев тужиоца, а Лаушевић буде изручен из САД, глумац, који је држављанин Србије, биће ухапшен одмах по слијетању на територију Србије, будући да је и даље на снази потјерница коју је расписао српски суд.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog