Društvo

Полицајци у БиХ хапсе једни друге због ратних злочина

Припадници полицијских агенција у БиХ у протеклих седам година ухапсили су више десетина својих колега због учешћа у ратним злочинима и повезаности с организованим криминалом, иако је већина прошла провјеру ИПТФ, али нико нема прецизне податке о броју ухапшених полицајаца.


Само у протеклих десетак дана у БиХ је ухапшено седам полицијских службеника, међу којима и Бојан Цвијан, шеф Одсјека за дроге у Државној агенцији за истраге и заштиту, тзв. СИПА.

Вршилац дужности министра безбједности БиХ, Мијо Крешић, рекао је полицајци, који су примљени у задњих пет-шест година, нису евидентирани по основу ратних злочина и других кривичних дјела, ако у међувремену, док обављају свој посао, не злоупотријебе положај.

Директор Полиције РС, Урош Пена, каже да полицајци из Српске пролазе оперативну провјеру при запошљавању која подразумијева провјеру казнене и прекршајне евиденције за све будуће полицајце и напомиње да су полицајци, који су ухапшени због ратних злочина, прошли провјеру ИПТФ.

Директор Полиције РС, Урош Пена, каже да полицајци из Српске пролазе оперативну провјеру при запошљавању која подразумијева провјеру казнене и прекршајне евиденције за све будуће полицајце и напомиње да су полицајци, који су ухапшени због ратних злочина, прошли провјеру ИПТФ

"Ми смо једини задржали правило о сертификацији, односно десертификацији полицајаца. Сигурно је да нико од њих у тренутку пријема у полицију нема везе с криминалом и сигурно су чисти. Очигледно је да их вријеме послије другачије изгради, а једини начин да се томе стане у крај су континуиране провјере", рекао је Пена.

Предсједник Удружења десертификованих полицајаца ФБиХ Рамо Сулић истиче да Удружење тренутно нема прецизне податке о броју ухапшених полицајаца у протеклих неколико година.

Из Сипе истичу да ниједан њихов припадник није ухапшен због ратног злочина, а информације о истрагама којима су обухваћени њихови припадници нису нам могли дати јер су, како су навели, за то надлежна тужилаштва.

У Тужилаштву БиХ кажу да немају прецизне податке о томе колико је полицајаца ухапшено у предметима који они воде.

"Евиденцију по том основу не водимо, али постоји више случајева у којима су оптужени полицајци. Претходне седмице смо само у једном дану ухапсили пет особа. Највише их је повезано са злоупотребама ЦИПС-а, али многи су осумњичени за ратне злочине, те друга тешка кривична дјела", рекао је портпарол Тужилаштва Бих Борис Грубешић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog