Društvo

Свјетски Дан писмености

ЖЕНЕВА - У свијету се данас обиљежава Дан писмености, а најновији подаци УНЕСКО показују да је око 776 милиона одраслих људи неписмено, што значи да један од пет пунољетних људи на планети још не зна да чита и пише.


У извјештају, објављеном поводом Свјетског дана писмености који се обиљежава 8. септембра, двије трећине од тог броја чине жене.

Према подацима којима располаже УНЕСКО, чак 75 милиона дјеце не иде у школу, похађа је нередовно или је напустило школовање.

Овогодишње обиљежавање Дана писмености протећи ће у духу теме "Писменост и еманципација", а 2009. година се налази тачно на половини Декаде писмености, која је проглашена 2003, преноси "Слободна Европа".

Циљ Декаде писмености од 2003. до 2013. је повећање нивоа писмености широм свијета.

Генерални директор УНЕСКО Коићиро Мацура позвао је у овогодишњој поруци поводом Свјетског дана писмености владе, невладине организације, запослене, синдикате и цивилне организације из цијелог свијета да не занемарују писменост младих и одраслих, као и да буду посвећене њеном искорјењивању.

"Писменост не подразумијева само читање и писање, већ самопоштовање, људско достојанство, као и могућности које дају наду појединцима, породицама, заједницама и читавом друштву", рекао је Мацура и додао да је писменост "главно оруђе моћи и еманципације".

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изразио је забринутост због огромног броја неписмених људи широм свијета.

Он је истакао да писменост "изнад свега, омогућава појединцима да остваре своја права као грађани и људска бића".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog