Društvo

"Зауставимо злочин над хемофиличарима"

Обраћање јавности Борислава Ђурића, обољелог од хемофилије Б и активисте у организацијама цивилног друштва, поводом лоших услова за љечење хемофиличара у нашој земљи, преносимо у цјелости:


"И ја имам право на живот" - ЗАУСТАВИМО ЗЛОЧИН НАД ХЕМОФИЛИЧАРИМА

Злочин се наставља! Већ одавно започети злочин над нама хемофиличарима.
Не мрзим их, нити сам гњеван, али желим да знате. Да знате о злу и злочину. Господ је рекао, када су Га зли људи невиног разапињали, те пролили Његову бесмртну крв: "Опрости им, Оче, не знају шта раде..."

ОВО ОБРАЋАЊЕ САМ САСТАВИО КАО СРЕДСТВО БОРБЕ ЗА ЖИВОТ ХЕМОФИЛИЧАРА!

Систем здравствене заштите нам не пружа ни основне услове за живот, а то су љекови, љекови без којих нам је живот угрожен.
Тренутно имам унутрашње крварење. А уз то и проблем са жучном кесом, коју бих требао оперисати, али нажалост, као и безброј пута до сада, на КБЦ у Бањој Луци нема љекова који би ми зауставили крварење.

Срећа је па сам имао властите резерве, које су ми зауставлие унутрашње крварење, али шта ће бити ако будем морао на операцију? Немају право да ми одузму живот својим нечињењем! Ни мени ни другим хемофиличарима.

Ово је само једна у низу прича коју сви хемофиличари проживљавају у задњих 17 година, ово је наша свакодневница, а ја вас молим за подршку. ПРОШИРИТЕ ОВУ ПРИЧУ ДАЉЕ-ШТО ДАЉЕ-ТАКО ДАЛЕКО ДА УЂЕ У ВАША СРЦА!

НАПОМИЊЕМ: Ова моја прича и сличне приче, нажалост, годинМа не застаријевају.

Нас је мало, а наше муке су велике, зато нам је важна ваша љубав и разумијевање како бисмо утицали на савјест оних који одлучују о лијечењу хемофиличара.

ШТА ЈЕ ХЕМОФИЛИЈА:

Хемофилија је болест из групе коагулопатија (поремећаја у систему коагулације крви) која се наслеђује рецесивно везано за X хромозом. Обољели су углавном мушкарци, док су жене преносиоци ове болести. Постоји хемофилија А , хемофилија Б и хемофилија Ц. Код хемофилије А је смањена концентрација фактора коагулације VIII (антихемофилни глобулин А), а код хемофилије Б концентрација фактора коагулације IX (антихемофилни глобулин Б). Учесталост типа А је око 1 на 5000 мушких новорођењчади, док је хемофилија Б ређа и среће се у око 1 на 15.000 новорођенчади. Узрок хемофилије Ц је мањак фактора коагулације XI.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog