Republika Srpska

Због глобалне економске кризе мање гастарбајтера

Од почетка глобалне кризе у свијету је драматично опао број људи који одлазе на привремени рад у иностранство, показују резултати најновијих истраживања.


Истраживање, које је спровео Институт за миграције из Вашингтона, показује да, упркос паду прихода и раста незапослености, нема масовног повратка гастарбајтера у матичне земље.

Један од аутора истраживања Мајкл Фикс рекао је да људи углавном остају тамо гдје су.

"Забиљежили смо да опада прилив усељеника у земље у које се традиционално одлази на рад, али, такође, биљежимо нешто што представља изненађење, а то је да се мали број оних на привременом раду у иностранству, сада одлучио на повратак у домовину", објашњава Фикс.

Аналитичари наводе да се велики број гастарбајтера не враћа у домовину зато што је тамо економска ситуација гора него у земљи у којој су на раду

Аналитичари наводе да се велики број гастарбајтера не враћа у домовину зато што је тамо економска ситуација гора него у земљи у којој су на раду. Други разлог је што страхују да неће моћи да се врате када криза прође, посебно ако на раду у иностранству бораве илегално, односно без одговарајуће визе.

Истраживачи су, такође установили да, од почетка рецесије, људи који су на привременом раду у иностранству кући шаљу мање новца него раније, иако је тај новац често главни извор прихода за њихове породице.

Студија биљежи да се озбиљно смањио број грађана Мексика који одлазе на рад у САД и да, уопштено гледано широм свијета гастарбајтери чешће остају без посла од домаће радне снаге.

Студија биљежи да се озбиљно смањио број грађана Мексика који одлазе на рад у САД и да, уопштено гледано широм свијета гастарбајтери чешће остају без посла од домаће радне снаге

То је, према оцјени аналитичара, дијелом посљедица чињенице да људи који одлазе на привремени рад запослење обично налазе у грађевинској индустрији и угоститељству, гранама које су посебно угрожене рецесијом.

Изузетак од општег тренда повратка гастарбајтера у домовину су држављани источно-европксих земаља који су након уласка у ЕУ нашли посао у Великој Британији и Ирској.

Многи од њих сада су се вратили у домовину.

Велики број Пољака се, на примјер из Британије вратио у Пољску гдје се економска ситуација није погоршала у великој мјери као у острвској чланици ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog