Društvo

Николаидис плаћа Кустурици 12000 евра за увреду

ПОДГОРИЦА - Колумниста Андреј Николаидис и црногорски недјељник "Монитор" морају да плате 12.000 евра за душевне болове које су нанијели српском режисеру Емиру Кустурици објављивањем текста "Џелатов шегрт" прије пет година, пресудио је Врховни суд Црне Горе.


Овом пресудом Врховни суд потврдио је одлуку Вишег суда донесену 4. априла 2008. године чиме је преиначена пресуда подгоричког Основног суда, којом је одбијен захтјев за обештећење.

Новинар Андреј Николаидис објавио је колумну под називом "Џелатов шегрт" у недјељнику "Монитор" 28. маја 2004. године, а Кустурица је на основу навода у овом тексту тужио аутора за нанесену "душевну бол".

Николаидис је у тексту "Џелатов шегрт" навео да је Кустурица радио у корист режима Слободана Милошевића, а због тог текста познати умјетник тужио је и "Монитор".

Кустурица се у тужби позвао на одредбе Закона о медијима у којима се оснивачи медија и аутори позивају на одговорност за садржаје којима се вријеђа част и интегритет појединца или износе неистинити наводи о његовом животу, као и да се у медијима морају објављивати информације поштујући Устав, закон и етичка правила новинарске професије.

Он је у тужби подсјетио и на одредбу да је забрањено објављивање информација којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против особа због њихове припадности некој раси, вјери или нацији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog