Društvo

Школа почела, а вода непровјерена

БАЊА ЛУКА - Санитарна инспекција Републике Српске није провела свеобухватну анализу воде у школама прије почетка наставе, иако је у јануару у 80 одсто сеоских основних школа утврђено да је вода неисправна.


Главни републички здравствено-санитарни инспектор Десимир Миљић рекао је да је проблем исправности воде изражен у сеоским школама које имају властито снабдијевање водом или се снабдијевају из заједничког система за школу и мјештане.

Без обзира на то, сматра Миљић, стање је данас боље него раније, иако је још далеко од задовољавајућег, истичући да контролу воде у сеоским школама проводе локалне заједнице у оквиру плана заштите од заразних болести који проводе домови здравља.

Према његовим ријечима, кроз пројекат "Здраве школе", који води Институт за заштиту здравља РС, обухваћено је и питање снабдијевања школа хигијенски исправном водом за пиће.

"Очекујемо да ће након реализације овог пројекта стање у школама бити далеко боље и да ће број неуредних узорака воде бити драстично смањен", рекао је Миљић.

Проблем исправности воде у сеоским школама избио је на површину прошле године у октобру, када су прегледана 224 школска објекта гдје је од 198 узетих узорака 168 било неисправно.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog