Društvo

За седам мјесеци на лијечење у иностранство упућено 3 957 пацијената

БАЊА ЛУКА - На лијечење изван Републике Српске за седам мјесеци ове године упућено је 3 957 пацијената, што је Фонд здравственог осигурања РС коштало око 15 милиона КМ.


Трошкови лијечења осигураника Фонда у здравственим установама изван РС лани су износили 28 милиона КМ, а на лијечење је отишло 7 500 људи, док је у 2007. години за те намјене издвојено 29 милиона КМ.

Замјеник извршног директора Сектора за развој здравственог осигурања Фонда Биљана Родић-Обрадовић рекла је да се и број пацијената и трошкови смањују захваљујући инвестирању у опрему и стручно усавршавање здравствених радника.

"То се углавном односи на сложене дијагностичке процедуре, као што је коронарографија или уградња стента. Такве интервенције сада се раде у бањолучком Клиничком центру", рекла је Родић-Обрадовић.

Осигураници имају право на лијечење изван РС, највише у Србији, Црној Гори и Федерацији БиХ, онда када лијечење није могуће спровести у здравственим установама Српске.

Најчешћи разлози упућивања на лијечење у сусједне земље су кардиоваскуларне болести, односно хируршки захвати на срцу, сложене хируршке интервенције на оку и радиотерапија

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog