Republika Srpska

Зрно по зрно погача, орден по орден 20 милиона

Добитницима највиших ратних признања у Федерацији БиХ из федералног буџета годишње се исплати готово 20 милиона марака, а према неким сазнањима, међу њих укупно шест хиљада на списку на хиљаде је политичара, директора, секретарица и возача.


Према Закону о ратним одликовањима ФБиХ, "заслужни" имају право на мјесечни новчани додатак у износу од пола просјечне нето плате у ФБиХ, односно 350 марака мјесечно.

Између осталих, на списку је бивши премијер ФБиХ Неџад Бранковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо.

За разлику од Бранковића и Комшића, једино је Кебо одлучио да се захвали на примањима, одричући се тако мјесечног сљедовања од 350 марака

За разлику од Бранковића и Комшића, једино је Кебо одлучио да се захвали на примањима, одричући се тако мјесечног сљедовања од 350 марака.

Корисницима борачко-инвалидске заштите умањене су јулске накнаде за десет одсто, а од 1. јануара наредне године, по свему судећи, биће укинут Закон о правима добитника највиших ратних признања.

Шеф Кабинета министра за питања бораца у Влади ФБиХ Салко Беба каже да на списку има неколицина политичара, али да за сваког од њих постоји "оправдан разлог" зашто су дошли на листу заслужних бораца.

Беба је потврдио да је једини захтјев за скидање са платног списка стигао од Мирсада Кебе.

Савез добитника највиших ратних признања ФБиХ најавио је блокирање рада институција и протесте, због смањења јулске накнаде за десет одсто

"Осим Кебе, нико није затражио обустављање исплата. Није истина да су на списку секретарице или возачи", навео је Беба.

Савез добитника највиших ратних признања ФБиХ најавио је блокирање рада институција и протесте, због смањења јулске накнаде за десет одсто корисницима борачко-инвалидске заштите и најаве да ће бити укинут Закон о добитницима највиших ратних признања.

До блокаде рада институција у ФБиХ највјероватније ће доћи након Бајрама.

Добитници "Златног љиљана" јасно су поручили актуелној Влади ФБиХ да више немају потребе да разговарају са њеним представницима, који нису присуствовали ванредној скупштини.

 

Од Златног љиљана до бана Јелачића

Право на исплату мјесечне накнаде имају добитници одликовања "Златни љиљан", Ред хрватског тролиса, Орден слободе, Ред бана Јелачића, Орден хероја ослободилачког рата, Ред Николе Шубића Зринског, Орден ослобођења, Ред кнеза Домагоја са огрлицом, Орден златног грба са мачевима, Орден златног љиљана са златним вијенцем, Орден златног љиљана са сребрним вијенцем, Медаља за храброст, Медаља побједе, Медаља отпора, Медаља за војне заслуге, Полицијска медаља за храброст и Златна полицијска значка - звијезда.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog