Svijet

Уго Чавез оптужио Израел за геноцид над Палестинцима

ПАРИЗ - Предсједник Венецуеле Уго Чавез оптужио је данас Израел за геноцид над Палестинцима, истичући да је војна офанзива, покренута крајем прошле године на Појас Газе, била "неиспровоцирани напад".


Чавез је у интервјуу датом француском дневнику "Фигаро" рекао да није спорно "да ли Израелци желе да искоријене Палестинце, јер они то чине отворено".

Предсједник Венецуеле, који је управо завршио посјету Блиском истоку, одбацио је тврдње Израела да је офанзива покренута као одговор на ракетну ватру припадника Хамаса.

"Шта је то било ако није геноцид? Израелци су тражили изговор да искоријене Палестинце", рекао је Чавез, додајући да су Израелу требало да буду уведене санкције.

Израел је крајем децембра прошле године покренуо офанзиву на Појас Газе како би спријечио ракетне нападе на југ јеврејске државе.

Напади са копна, мора и из ваздуха трајали су 22 дана. Према медицинским изворима из Појаса Газе у нападима је страдало око 1 300 Палестинаца.

Чавез је нагласио да Израелу признаје право на постојање, као што постоје и друге државе свијета, али је додао да јеврејска држава мора да поштује право палестинског народа на самоопредјељење.

Предсједник Венецуеле жели јаснију инострану политику САД и изразио разочарење због недавних америчких поступака у Јужној Америци, укључујући инсталацију војних база у Колумбији.

"Нажалост, долазак Барака Обаме у Бијелу кућу донио је много наде, али мало промјена", закључио је Чавез.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog