Politika

Радмановић прегласан на тачки о посјети Бориса Тадића

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Предсједништва Харис Силајџић прегласали су на данашњој сједници српског члана Небојшу Радмановића у вези са тачком дневног реда о јучерашњем боравку предсједника Србије Бориса Тадића на Палама.


Из Предсједништва је саопштено да ће предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић у складу са пословником ову тачку уврстити као обавезну на сљедећој сједници.

Радмановић је изразио жаљење што је један друштвено користан догађај и добронамјеран повод, као што је Тадићава посјета, поново искориштен за вербални напад на Републику Српску и подгријавање непримјерене реторике према сусједној држави, што никако не доприноси добросусједским односима БиХ и Србије и путу БиХ ка ЕУ.

"Долазак предсједника Србије Бориса Тадића на свечаност на Палама уредно је најављен путем Амбасаде Србије у БиХ и Министарства иностраних послова БиХ, а у складу са дипломатском праксом, тако да не може бити ријечи о кршењу суверенитета и међународног субјективитета БиХ", наводи се у саопштењу из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

У саопштењу се истиче да у отварању једне основне школе неки виде "координиране потезе Србије и РС ентитета који знатно угрожавају мир и стабилност у региону"умјесто онога што стварно јесте - нови школски објекат у коме ће наставу похађати више од 600 дјеце.

"Крајње је вријеме да се престанемо бавитити измишљеним питањима и сви заједно окренемо се стварним проблемима БиХ у њеном односу са сусједним државама и процесу евроатланских интеграција", наводи се у Радмановићевом саопштењу.

Члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић упутио је јуче додатну тачку дневног реда за данашњу сједницу Предсједништва БиХ у вези са боравком предсједника Србије Бориса Тадића у БиХ.

Из Силајџићевог кабинета је саопштено да је замјеник амбасадора Србије у БиХ Љиљана Боровчанин током посјете Министарству иностраних послова БиХ навела да Тадићев авион слијеће на сарајевски аеродром, а да "цјелокупну организацију ове посјете врши Протокол Владе РС".

"Овакав однос представља директан удар на суверенитет и међународни субјективитет БиХ, те представља наметање РС ентитета као међународног субјекта кроз директну комуникацију и организацију са страним државама", сматра Силајџић.

Тадић је јуче на конференцији за новинаре изјавио да је његова посјета БиХ, Републици Српској и Палама најављена у најбољем дипломатском и протоколарном обичају.

Он је истакао да Србија жели да буде пријатељ не само српског народа у БиХ, него и Бошњака и Хрвата.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog