Svijet

ЕУ: Половина интернет трговаца ел. опремом вара купце

БРИСЕЛ - Више од половине европских интернет страница за продају електронске опреме погрешно информише или вара купце, саопштила је данас агенција ЕУ за заштиту купаца након провјере 369 интернет страница у 28 земаља.


Национални регулатори сада ће морати да власнике спорних интернет страница приморају да спроведу промјене у својим продајама, док би се могло десити да у случају непоштовања регулатива дође и до њиховог затварања.

Скоро четвртина европских "онлајн" купаца користи интернет за куповину електронских производа као што су дигиталне камере, мобилни телефони или ди-ви-ди плејери, чиме је створено тржиште вриједно око 6,8 милијарди евра на годишњем нивоу.

"У предстојећим мјесецима пуно посла мора да се уради како би се рашчистио овај сектор. Знам из споственог искуства да је ово спорна област за потрошаче", рекла је европски комесар за заштиту потрошача Меглена Кунева.

Према резултатима испитивања које су у мају обавиле националне регулаторне агенције, 55 одсто провјерених интернет страница, укључујући 200 највећих, даје погрешне информације купцима о њиховим правима или трошковима испоруке, док су дати некомплетни контакт детаљи.

Провјере су обављене у 26 земаља ЕУ, те на Исланду и Норвешкој.

Скоро двије трећине спорних интернет страница није обавијестило или је дало погрешне информације купцима о њиховом праву да откажу наруџбу у року од седам дана и да без икаквог разлога врате робу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog