Republika Srpska

Црна Гора: 430 милиона евра од туризма ове године

ПОДГОРИЦА - За првих осам мјесеци ове године укупан приход од туризма остварен у Црној Гори на прошлогодишњем је нивоу и износи 430 милиона евра.


У том периоду Црну Гору је посјетило 979.482 туриста, што је, такође, на прошлогодишњем нивоу. Туристи су до сада остварили око 6,4 милиона ноћења или два одсто мање него у истом периоду прошле године.

"Можемо рећи да смо у потпуности успјели у својим намјерама да ова сезона, у оквиру објективних околности, буде успјешна. Да смо остварили до сада зацртане резултате и да смо сасвим сигурни да ће, када се саберу септембарски резултати, укупни резултати одговарати ономе што је за ову годину било зацртано економском политиком. То је приближно исто као што је било у прошлој рекордној години", рекао је црногорски министар туризма Предраг Ненезић.

Ненезић је, како преносе црногорски медији, напоменуо да је ова сезона, када је у питању њена припрема и сама организација туристичке понуде на нивоу цијеле Црне Горе, најбоља сезона до сада и да се одвијала без већих трзавица, те да је Црна Гора оправдала свој имиџ као дестинација са високим степеном опште безбједности.

"Комуналне службе и укупна комунална инфраструктура функционисала је боље него икада раније",оцијенио је министар туризма и додао да су туристи у највећој мјери отишли кућама са добрим утисцима и да можемо рачунати да ће то потврдити и анкете туриста.

Он је додао да хотелијери очекују добру попуњеност и у септембру и првој половини октобра, најављујући да ће припреме наредне сезоне почети раније него до сада и да ће прва сједница Координационог тијела за припрему и праћење тока туристичке сезоне бити одржана већ сутра.

"Структура туриста је остала иста. Наплата пореза за јул и август је боље него прошле године. Обрачунати порези хотелској привреди у првих осам мјесеци су за 30 процената већи него прошле године, што значи да је физички обим промета већи него ранијих година. Укупни порези и доприноси у односу на прошлогодишње повећани су три одсто, а доприноси су мањи у овој години због смањења бизнис баријера", истакао је Ненезић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog