Svijet

Папе више нису само Италијани, командант НАТО није Американац!

Француски генерал ваздухопловства Стефан Абријал постао је први неамериканац на положају једног главнокомандујућег у структури НАТО.


Абријал (55) је постављен на положај шефа Команде за трансформацију Сјеверноатлантског савеза на церемонији на америчком носачу авиона усидреном у Норфолку, у америчкој држави Вирџинији.

Француска се поново укључила у команду НАТО у априлу, након што је 1966. године тадашњи предсједник Шар де Гол повукао своју земљу из ове структуре како би појачао француску независност у вријеме хладног рата.

Генерал Абријал надгледаће војне реформе Алијансе из штаба у морнаричкој бази у Норфолку. Он је преузео дужност од америчког генерала Џејмса Матиса и постао један од двојице врховних команданата Алијансе.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен описао је Абријалово именовање као "значајну прекратницу за атлантски савез"

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен описао је Абријалово именовање као "значајну прекратницу за атлантски савез".

Функција на коју је ступио француски генерал основана је 2002. године. Међу његовим задацима биће интеграција и модернизација НАТО снага, ради одговора на нове изазове, попут тероризма, ширења оружја за масовно уништавање и вођење рата сајбер средствима.

Француска је једна од пет земаља са највећим контингентима у операцијама Алијансе. У Авганистан је послала снаге од око 3.000 војника, које су претрпиле велике губитке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog