Svijet

Амнести интернешнел: Третман осуђеника на смрт у Јапану нехуман

ТОКИО - Организација Амнести интернешенел саопштила је данас да су услови притвора јапанских осуђеника на смрт "окрутни, нехумани и понижавајући", што их излаже стресу и подстиче лудило.


Амнести је истовремено апеловао да јапанска Влада обустави извршење смртних казни.

Организација за заштиту људских права са сједиштем у Лондону наводи да на извршење смртних казни вјешањем у Јапану чека 97 особа, али да не знају када ће то бити обављено, збоог чега су изложене огромном менталном стресу.

"Они сваког дана чекају на погубљење и суочени су са пресудом која може биити извршена за само неколико часова", пише у извјештају.

Амнести додаје да неки осуђеници проводе године или деценије у ситуацији ишчекивања доласка затворског чувара са налогом за погубљење.

У Јапану се информмација о времену извршења смртне казне не доставља ни осуђеницима, нити њиховим породицама или адвокатима.

"Третман осуђених затвореника у Јапану значи да су они изложени високом ризику од развоја озбиљних менталних обољења док чекају на смртну казну", наводи се у извјештају "Амнести интернешенела".

Документ је објављен у вријеме када се нова влада лијевог центра спрема за ступање на дужност сљедеће седмице, послије убједљивог пораза конзервативаца на изборима прошлог мјесеца.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog