Republika Srpska

Алан Гринспен: Финансијских криза ће бити, али не оваквих

ВАШИНГТОН - Свијет ће претрпјети још финансијских криза, али ће оне бити другачије од садашње, изјавио је данас бивши предсједник америчких Федералних резерви Алан Гринспен.


Гринспен је подсјетио да је предвидио долазак кризе као реаговање на дуг период просперитета, али је додао и да ће се глобална привреда на крају опоравити, без обзира на то колико дуго ће тај процес трајати.

"Финансијске кризе се разликују једна од друге, али све имају један основни извор - то је неуништива склоност људских бића да током дугих периода просперитета претпоставе да ће се то стање наставити", истакао је некадашњи шеф америчке централне банке.

Годину дана послије колапса америчке инвестиционе банке "Лиман брадерс", након чега је услиједела глобална финансијска криза и рецесија, Гринспен је све приписао "људској природи".

Бивши шеф Федералних резерви нагласио је да је актуелну кризу изазвало трговање хипотекарним кредитима у САД, при чему су кредити за куповину некретнина одобравани људима са лошом кредитном историјом, али је додао и да је било који фактор могао да послужи као катализатор.

Неки угледни западни економисти тврде да је управо Гринспен значајно допринио избијању највеће финансијско-економске кризе од периода велике депресије почетком тридесетих година прошлог вијека.

Економисти наводе да је Гринспен почетком ове деценије нагло и неумјерено снизио основну камату Федералних резерви, што је прво изазвало велики раст, а потом потпуни слом на америчком хиппотекарном и кредитном тржишту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog