Društvo

Шешељ против намјере да му додијеле браниоца

ХАГ - Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ оштро се данас успротивио захтјеву Тужилаштва Хашког трибунала да му се укине право да се сам брани, као и позиву да се изјашњава о поднесцима који му нису достављени.


Тужилаштво је у јулу прошле године тражило да се оптуженом додијели бранилац, а тај захтјев је допунило крајем августа, позивајући се на чињеницу да је Шешељ осуђен на 15 мјесеци затвора због непоштовање суда.

Шешељ је на статусној конференцији инсистирао да поднесак са допуном захтјеву није ни видио и запитао како да одговори на захтјев који му није уручен и за који је чуо да се о њему писало у штампи.

"Мислим да је то, начелно, злоупотреба поступка, јер Тужилаштво тражи нешто што је немогуће - да ми се одузме право на одбрану", истакао је Шешељ, поручујући судијама да им је "познат његов став по том питању и шта је све у стању да уради".

На питање председавајућег судије да ли ће на поднесак одговорити, Шешељ је рекао да, уколико му преведени захтјев оптужбе не буде предат у цјелини, на њега неће одговарати. За заступнике оптужбе он је рекао да су "неспретни и да не познају право", јер се позивају на пресуду која није правоснажна.

Шешељ је најавио да ће жалбу на пресуду предати у предвиђеном року, али и да ће тражити да се из Жалбеног вијећа изузму судије Теодор Мерон из САД и Фаусто Покар из Италије.

Поводом налога да са своје интернет странице повуче спорну књигу, Шешељ је рекао да он није правоснажан и запитао заступнике оптужбе: "Где сте ви то учили право, на којима факултетима? Такве као ви, ја бих као професор права обарао на испитима".

Шешељ је оптужен за злочине над несрбима у БиХ, Хрватској и Војводини од 1991. до 1993. године.

Он се у притвору Трибунала налази од 23. фебруара 2003, када се добровољно предао. Суђење је почело у новембру 2006. да би убрзо било је прекинуто јер је Шешељ, после тадашње одлуке о наметању браниоца, штрајковао глађу, а затим је поново отпочело у новембру 2007. Процес је прекинут у фебруару ове године, непосредно пред окончање доказног поступка оптужбе, која је прекид тражила наводећи да је "због пријетњи свједоцима угрожен интегритет поступка".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog