Društvo

Пена: Полицијски кодекс спречава корупцију

БАЊА ЛУКА - Директор полиције Републике Српске Урош Пена изјавио је да је полицијски етички кодекс прописан да би полиција РС спријечила све облике корупције, првенствено у својим редовима.


Он је навео да су циљеви кодекса примјењиви у току и послије радног времена, а да је акценат стављен на понашање полицијских службеника у одређеним ситуацијама, на унапређење заштите људских права и слобода, као и на добар однос са грађанима и ефикасну сарадњу са свим полицијским агенцијама у БиХ.

Пена је рекао да полиција РС ради на свим облицима спречавања и откривања кривичних дјела која се односе на све облике корупције и додао да ће тако и припадници МУП сносити одговорност и бити санкционисани у случајевима када њихов рад и поступање не буде у складу с позитивним законским прописима.

Према његовим ријечима, обављање полицијског посла мора бити у складу са законом, потребно у одговарајућим околностима и пропорционално у односу на озбиљност преступа и легитимни циљ који треба постићи.

"Грађани треба да буду упознати са стандардима понашања полицијских службеника, а од њих се очекује да не врше притисак на полицијске службенике, јер ће се у таквим незаконитим дјелима предузети све мјере и радње да би се спријечило рушење угледа и статуса полиције РС", нагласио је Пена.

Он је напоменуо да је МУП РС прописао нови полицијски етички кодекс у оквиру активности на провођењу Стратегије сузбијања корупције у РС, као и Акционог плана спречавања корупције у МУП РС.

Правила понашања полицијских службеника регулисана су у 12 правила полицијског етичког кодекса.

Пена је истакао да за послове које полицајци обављају мимо полицијских послова морају добити одобрење или сагласност министра, односно директора полиције.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog