Republika Srpska

Дупло већи губици предузећа у РС него прошле године

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској повећан је број предузећа која су запала у полугодишње губитке и више него удуплала њихову збирну финансијску дубиозу у односу на исти период лани.


Број губиташа у протеклој години дана повећан са 174 на 213, чиме су претекли број профитабилних компанија, док су њихови укупни губици порасли са око 75 милиона на скоро 160 милиона КМ.

Од десетак предузећа која су претрпјела највећи финансијски удар, половина је из металског и аутомобилског сектора, што економисти оцјењују ударом глобалне рецесије која је срезала потражњу и цијену производа од метала на свјетском тржишту.

Ради се о "Фамосу" из Источног Сарајева који је од лањске полугодишње симболичне добити од 30.000 КМ у првих шест мјесеци ове године запао у губитак од седам милиона КМ, те градишки "Метал", који је добит од 800.000 КМ замијенио минусом од 2,5 милиона КМ.

Своје полугодишње губитке знатно су увећали зворнички "Бирач", са 2,7 на шест милиона КМ, те двије "Јелшинградове" фабрике - "Ливар ливница челика", која је минус од 55.000 КМ повећала на 2,3 милиона КМ, и Фабрика алатних машина са 67.000 КМ на 1,1 милион КМ. "Жељезнице РС" су због пада теретног превоза увећале полугодишњи минус са 4,8 на чак 14 милиона КМ.

Подаци са Бањолучке берзе показују да је највећи полугодишњи губиташ у РС Рафинерија нафте Брод, која је утростручила финансијски минус који сада износи 58,4 милиона КМ, док је други значајни капацитет из нафтне индустрије, Рафинерија уља Модрича, прошлогодишњи шестомјесечни профит од 340.000 замјенила губитком од 3,8 милиона КМ.

Обје рафинерије су у знатно повољнијој ситуацији, јер на њихове губитке није утицала криза већ повећање трошкова због обимних инвестиција.

Укупна добит предузећа у периоду јануар - јун ове године износила је 96,6 милиона КМ, од чега на "Телеком Српске" отпада чак 58 одсто.

По висини профита слиједе Грађевинско предузеће "Крајина" Бањалука са 5,4 милиона КМ, Хидроелектране на Дрини са 3,2 милиона, "Електробијељина" са три милиона КМ и Хидроелектрана на Врбасу са 2,9 милиона КМ добити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog