Društvo

Срби кренули на откривање споменика, ''косовска полиција'' их зауставила

ПРИШТИНА - Припадници Косовске полицијске службе (КПС) вратили су синоћ групу од 80 Срба, чланова Удружења родбине несталих и киднапованих, који су кренули у Велику Хочу, гдје би данас требало да буде откривен и освештан споменик жртвама албанских екстремиста у периоду од 1998. до 2000. године.


Конвој од два аутобуса и више путничких аутомобила прешао је синоћ око 20.00 часова административну линију на прелазу Јариње код Лепосавића, али их је на прилазу Србици зауставила патрола КПС и послије трочасовног задржавања депортовала у централну Србију преко прелаза Мердаре на путу Приштина - Куршумлија.

"Чланови удружења су се вратили за Београд. Нас неколико представника Републичке комисије за нестала и киднапована лица провели смо ноћ на прелазу Мердаре, где су нам косовски полицајци јутрос око 8.30 часова дозволили улазак и пут ка Великој Хочи", каже члан комисије Гвозден Гагић.

Он наводи да су сви чланови удружења имали уредне личне карте и да су без пратње кренули пут Велике Хоче, пошто им косовска полиција није дала пратњу.

"Пре неколико дана затражили смо од Еулекса да нам да пратњу, коју нажалост нисмо добили, што потврђује да косовске институције преузимају овлашћења Еулекса чиме директно крше Резолуцију 1244", рекао је Гагић и изразио незадовољство у име удружења и родбине несталих и киднапованих Срба.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић потврдио је за медије у Србији да је ово министарство представницима Еулекса на вријеме најавило долазак аутобуса и затражило пратњу, која до данас није одобрена, након чега су се аутобуси према Метохији упутили без пратње.

Он је најоштрије осудио потез припадника КПС и привремених власти у Приштини.

Ивановић је позвао Кфор, Еулекс и остале цивилне мисије у Покрајини да се свим средствима супроставе оваквом понашању и самовољи Владе Косова, која не показује ни мало поштовања према породицама жртава које су убијене током сукоба на Косову и Метохији и родбини несталих особа.

"Овакви бесмислени потези подривају и најмањи покушај смиривања стања у региону и о помирењу у оваквим условима не може се ни говорити", нагласио је Ивановић.

Откривање споменика за 84 киднапована и страдала Србина из општине Ораховац планирано је за данас у селу Велика Хоча, на дан када Српска православна црква и вјерници прослављају празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog