Republika Srpska

Свјетска банка нуди 100 милиона долара БиХ, уз услове

САРАЈЕВО - Свјетска банка понудила је властима у БиХ 100 милиона долара помоћи буџету, под условом да се изврши реформа личних трансфера, те борачких и социјалних накнада.


Шеф канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели истакао је да је главни циљ ове помоћи да се прогресивно, током времена, усмјере лична давања из буџета ка онима којима су најпотребнија, а не обратно, како је сада.

"Услов је јасан сигнал да реформе крећу. Ми смо дали неколико приједлога који би показали да је БиХ озбиљна у тој намјери. Очито је да то подразумијева измјене закона, али морамо добити одговор да ли БиХ то жели или не", нагласио је Мантованели.

Говорећи о активностима Федерације БиХ на испуњавању услова Међународног монетарног фонда, Мантованели је истакао да овај ентитет има два избора - први је пуко прживљавање, а други искористити економску кризу као прилику да се прође кроз нека тешка питања.

"Сви ми знамо да је тешко провођење ММФ-овог програма, које значе смањење плата, накнада борцима и социјалним категоријама. Не очекујемо да се одмах све то уради, али сада је прилика и треба је искористити", нагласио је шеф Свјетске банке у БиХ.

Према његовим ријечима, власти у ФБиХ се краткорочно концентришу на услове ММФ, а још не раде на средњорочним реформама.

"За сада нису промијењени закони нити систем, само су смањени буџети, а чим се приходи повећају враћамо се на старо", истакао је Мантованели и додао да је ФБиХ имала дефицит прије кризе управо због раста трошкова за индивидуална примања које није пратило усмјеравање тих давања према најсиромашнијима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog