Svijet

Радиоактивни кобалт 60 из Либана пребачен у Русију

БЕЧ - Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) евакуисаће из Либана у Русију смртоносни радиоактивни материјал би српијечили да не падне у лоше руке у овој земљи Блиског истока у којој је нестабилна политичка ситуација, објављено је данас на интернет сајту агенције.


Тридесетшест извора кобалта 60, сваки довољно радиактиван да за неколико минута убије по једно лице, допремљен је у Русију 30. августа и смјештен на безбједну локацију, прецизирано је у саопштењу ИАЕА.

"С обзиром на политичку ситуацију на Средњем истоку, а посебно у Либану, сматрали смо да би овај радиоактивни материјал био озбиљна пријетња за људске животе уколико би био украден", изјавио је Робин Хирд, стручњак ИАЕА задужен за надгледање мисије.

Он је додао да у ствари, кобалт треба да буде евакуисан више од три године.

"Одмах након наших првих истраживања у Либану 2006. године Израелци су бомбардовали аеродром. Тако да је било немогуће обавити евакуацију материјала авионом", објаснио је Хирд.

Он је нагласио да је било потребно дуго времена да се ситуација у Либану стабилизује.

"Безбједно премијештање кобалта је врло добра ствар за Либан и нуклеарну сигурност у свијету", изјавио је Музна Аси, шеф управљања радиоактивним отпадом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog