Republika Srpska

Саркози уводи порез на штетне гасове

ПАРИЗ - Предсједник Француске Никола Саркози потврдио је да ће његова влада увести порез на потрошњу штетних гасова у оквиру борбе против климатских промјена.


Саркози је истакао да ће порез бити уведен наредне године и да ће се примјењивати на потрошњу нафте, гаса и угља, али не и струје, која се у Француској добија углавном из нуклеарних електрана.

Француски предсједник каже да ће на почетку висина пореза бити 17 евра по тони угљендвооксида испуштеног у Земљину атмосферу.

План о увођењу новог пореза наишао је на оштро противљење у Француској, мада је Саркози обећао да ће сиромашни људи добити обештећење.

Француски дневник "Монд" пише да ће се порез примјењивати на чак 70 одсто испуштеног угљендвооксида у земљи и да ће влади годишње донијети око 4,3 милијарде евра.

Саркози је нагласио да ће средства прикупљена овим порезом бити враћена пореским обвезницима смањењем других такси и тзв. зеленим чековима.

Према његовим ријечима, циљ новог пореза је промјена навика Француза како би се смањила потрошња енергије.

Противници одлуке фрацнуског предсједника тврде да је ријеч о покушају да се повећају државни приходи док, према резултатима анкета, двије трећине грађана такође наводи да је против новог пореза јер страхују да ће тешко моћи да плате све скупље рачуне.

Премијер Франсоа Фијон раније је изјавио да ће порез износити 14 евра по тони испуштеног угљендвооксида.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog